Οι μηχανικοί ανελκυστήρες συνίσταται σε πολυώροφα κτήρια όπου οι απαιτήσεις για μεγάλες ταχύτητες και η συχνότερη κίνηση του ανελκυστήρα είναι δεδομένη. Η ταχύτητα κίνησης του μηχανικού ανελκυστήρα ξεπερνάει τους υδραυλικούς ανελκυστήρες.  Αυτού του τύπου οι ανελκυστήρες, μπορούν να εξοπλιστούν και με τεχνολογία Inverter, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση, καθώς και τον περιορισμό στις μηχανικές τριβές της μηχανής. Οι μηχανικοί ανελκυστήρες στη σύγχρονη εκδοχή τους, είναι αυτοί που μεταφέρουν τον περισσότερο κόσμο σε όλο τον πλανήτη στους ουρανοξύστες και στα ψηλά κτίρια. Όσο πιο ψηλό είναι το κτίριο τόσο αυξάνεται η ταχύτητα του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής. Οι μηχανικοί ανελκυστήρες αποτελούνται μεταξύ άλλων από τη μηχανή, το σασί του θαλάμου, το θάλαμο, το πλαίσιο αντιβάρου, τους οδηγούς, τα συρματόσχοινα και το ρεγουλατόρο.

Τα πλεονεκτήματα του Μηχανικού Ανελκυστήρα: Παρ’ όλο που, ως γνωστόν, ο μηχανικός ανελκυστήρας καταναλώνει ενέργεια και κατά την κάθοδο του θαλάμου, η χρήση αντίβαρου του επιτρέπει να λειτουργεί με χαμηλότερη εγκατεστημένη ισχύ σε σύγκριση με τον υδραυλικό ανελκυστήρα. Ο μηχανικός ανελκυστήρας, χάρη στη χρήση του inverter, μπορεί να εκτελεί πολλές διαδρομές με υψηλή ταχύτητα και ακρίβεια σταματήματος της τάξης του +-3mm. Ο συνδυασμός αυτός τον καθιστά ιδανική λύση για περιπτώσεις κτιρίων μεγάλης διαδρομής, όπου υπάρχει μεγάλη και συχνότερη κινητικότητα. Στις μεγάλες διαδρομές (άνω των 25 μέτρων) το κόστος τοποθέτησης του μηχανικού ανελκυστήρα είναι χαμηλότερο, γιατί ο υδραυλικός απαιτεί ειδικές λύσεις. Στον μηχανικό ανελκυστήρα, κατά κανόνα, οι οδηγοί είναι τοποθετημένοι στο μέσο του θαλάμου. Η συμμετρική φόρτιση ελαττώνει τις καμπτικές φορτίσεις που δέχονται οι οδηγοί και τα σημεία ολίσθησης ή κύλισης του πλαισίου ανάρτησης. Έτσι, η καταπόνηση και φθορά των εξαρτημάτων κατά τη λειτουργία ελαχιστοποιούνται.

Εξοικονόμηση ενέργειας λόγω μικρής κατανάλωσης ρεύματος. Χαμηλό κόστος λειτουργίας-συντήρησης και επισκευών λόγω περιορισμένων φθορών. Μεγάλη διάρκεια ζωής του ανελκυστήρα.

atlas-gigas
atlas-gigas2